Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EPGP rendszer

2012.03.10

EPGP rendszer

Mi az az EPGP?

Az EPGP két rövidítésből tevődik össze, az EP (Earned Point) és GP (Gear Point). Az EP magyarra fordítva teljesítmény pont, a GP meg felszerelés pont. Ez egy in-game, igazságos loot rendszer, ami naprakészen mutatja amit most tettél/teszel a guildért és ezáltal mennyire vagy jogosult a lootra. Tulajdonképpen egy továbbfejlesztett DKP rendszer, a sok negatív tulajdonságát elhagyva.

Miért nem csak simán DKP?

  • Igazságosabb, mert nem lehet a pontokat halmozni
  • Prioritási lista van, nem kell nyílt/zárt és egyéb licitálást rendezni
  • Minimális adminisztráció, in-game kezelhető az egész

Aki BC-ben csinánalta a weboldalra történő DKP adminisztrálást az tudja, hogy elég nagy macera volt. Ki mennyit kap mire, mikor ment el, ki jött helyette és ő meddig volt, ki mit költött mire mennyi pontért. Jobb esetben is egy jó órás meló volt raid után. Loot osztásnál ki kellett Alt-TABolni a weblapra, hogy kinek mennyi pontja van, valamint ha az oldal nem volt elérhető, akkor meg voltunk lőve.

A DPK-val ellentétben itt nem a raiden megszerzett (EP) pontokból költesz, hanem erre egy külön szám, a GP szolgál. Elosztva a két számot (EP / GP) egy prioritást kapunk, akié a legnagyobb prioritás, az jogosult a lootra. A prioritás rotálódik, nincs folyamatosan senki sem a lista tetején.

Mi történik az EP és GP pontjaimmal akkor?

Az EP azt mutatja meg, hogy mit tettél a guildért. Ilyen jár például a raiden való részvételért, új boss tryonként, boss killekért, időben érkezésért, raid tartalékosságért.

A GP pontot akkor kapsz, ha elvittél egy lootot. Minden tárgynak van egy fix GP értéke, ez az ára az itemnek. Az item GP értéke hozzáíródik a GP pontjaidhoz.

A prioritási sorrendet az EP és GP hányadosa (PR = EP / GP) mutatja meg. Loot osztásnál a legmagasabb prioritású raidtag jogosult a lootra, main spec > off spec megkötéssel.

Mit jelent a BaseGP, MinEP, ExtraP és a Decay beírások a guild infóban?

Ezt a 4 értéket az EPGP rendszer használja.

BaseGP: Arra szolgál, hogy ha a GP értéke legyen túl kevés, akkor az osztás miatt a prioritási pontok az egekbe kerülnének. Pl: Van 10000 EP pontod, mert jártál 2 hétig raidre, de loot még nem kellett, ezért a PR = 10000 / 1, tehát a 10000 lenne a prioritásod is. Ha a BaseGP 100, akkor 10000 / 100, tehát a prioritásod 100. A BaseGP mindenkire érvényes, a prioritási sorrenden nem változtat, csak mentesít minket a nagy számoktól.

MinEP: Azt mutatja, hogy mennyi a minimum megkövetelt EP, hogy lootra jogosult legyen és a prioritása érvényes legyen. Ez az újoncokra lesz hatással. Nem tud majd egyből lootot vinni, kell mennie pár raidet, hogy összeszedje a minimumot és csak utána vihet lootot.

ExtraP: Extra EP amit raiden kívül kaphatsz. Nem igazán használjuk ezt a lehetőséget, ha extra EP jóváírás történik, akkor manuálisan csináljuk.

Decay: Az EP és a GP pontok folyamatosan romlanak. Minden héten, a beállított x%-ot romlik az EP és a GP pont. Mivel mindkettő veszít százalékos arányban az értékéből, a prioritás ugyan az marad. Ezáltal is mentesülünk a nagy számoktól.

Had mutassak egy szemléltető példát:

Tegyük fel, hogy Steelarrownak van 8000 EP pontja, Tellnek meg 5000 EP-je. GP-jük a BaseGP-t figyelembe véve 100 GP, tehát Steel prioritása 80, Tell-é 50. Eddig érthető?

A raid végén mindketten 3700 EP pontot szereztek, de mindketten vittek lootot. Lássuk hogy is történhetett:

Kiesett egy űbertápos bow, amire mindketten igényt tartanak, de Steel élvez elsőbbséget ezért ő viszi. A bow GP értéke hozzáíródik, legyen most 5000 GP. Tehát van neki 8000 EP / 5000 GP, ezért a prioritása 1,6 lett.

A következő boss dob egy jó statokkal bíró kétkezes baltát. Mind a ketten jelzik az igényüket rá. Tell prioja nagyobb (50 > 1,6) mint Steel-é, ezért Tell viszi a baltát. Az item GP értéke hozzáíródik, legyen most 4000 GP.

Vége a raidnek, mindketten megkapják az érte járó 3500 EP pontot:
Steelarrow: 11500 EP / 5000GP -> 2,3 PR
Tell: 8500 EP / 4000 GP -> 2,125 PR

Következő loot osztásnál megint Steel-é az elsőbbség, és ha egyformán járnak raidre, akkor fele-fele arányban vihetnek lootot.

Ez így oké, de mi a helyzet azzal, aki csak heti egy raiden tud részt venni?

A DKP-nál ugye ilyenkor nehezen jutott szóhoz, azaz loothoz az illető. Ugye aki többször van raiden az többször is kerül oda, hogy lootra jogosult legyen. Több EP pontot kap hetente az aktivitása miatt, de több GP pontot is, mert itemeket is visz. Aki kevesebbet jár raidre annak kisebb a heti EP termése és a GP pontja is, ezért a prioritása a raiderek körül rotálódik.

Például, ha Maswar aktivitása heti 4/4 raid, Capraé meg 2/4. Akkor Maswar 100%, Capra 50%, ezért a prioritás így alakul, hogy: Maswar, Maswar, Capra, Maswar, Maswar, Capra, Maswar, Maswar, Capra.

Mivel Maswar több raiden van, sok loot már meg lesz neki, mire Capra is látja esni az itemet. Ezért Maswar passol és Capra lesz rá jogosult.

Az EPGP oldalán van erre egy szép táblázat, ami bemutatja amiket itt röviden leírtam.

Mi a helyzet az altokkal és az off gearrel?

Az EP és GP pontokat a main karaktereknél jegyezzük, az altjaink osztoznak a main pontjaiban. Minden karaktered a main számlájára dolgozik.

Az off gear ugyan úgy GP-be kerül. Félreértés ne essen fontos az is, hogy az off geared is teljes legyen, de mégsem lehet ingyen.

Honnan tudom, hogy mennyi GP-be fog nekem kerülni egy item?

Amikor már sok a matek, akkor jön be a képbe az EPGP (dkp reloaded) addon. Mivel én nem vagyok egy fejben számolgatós, az addont választom. Letölthető az ismert oldalakról, például a curse.com-ról. Ha arra vagy kíváncsi, hogy hogyan jön ki egy item GP értéke, akkor látogass el az EPGPWeb oldalra.

Ha én fury warrior vagyok, akkor ez azt jelenti, hogy 2x kell teljes árat fizetnem a két kétkezesért?

Nem. Az a rendszer lényege, hogy mindenkinek a teljes gearje ugyan annyi GP legyen. Ezért a kétkezes fegyverek a fury warriorok számára az item GPjének a fele. A hunterek is fele annyi GP-t kapnak a kétkezes fegyverekért, viszont a ranged fegyver nekik több GP, mint mondjuk egy warriornak. Lényeg a lényeg, a szumma megegyezik a kasztok között.

Eddig oké, és mennyi EP pontot kapunk akkor?

Sokáig osztottam, szoroztam aztán arra jöttem rá, hogy szinte mindegy mennyi az EP mértéke, csak az arányokat kell eltalálni.

EP szerzés, raidelés:

  • Calendarban feljelentkezve, időben invelhető, felkészült állapotban: 400 EP
  • Raiden óránként: 200 EP / óra (15 percenként 50 EP jóváírással)
  • Raiden boss killért: 200 EP / boss kill
  • Raiden új progress boss try: 200 EP / boss (csak 1x jár + ha meghal, akkor a bosskillért is jár az EP)
  • Végig marad a raiden: 200 EP

EP levonások, büntetések:

  • Előre nem jelzett AFK: -400 EP
  • Szándékos raidwipe: -800 EP

További EP bonuszok, vagy levonások az officerek döntése.

Deacay: Az romlás mértéke 10%, ami minden héten, szerdán a szerverek ébredése után kerül könyvelésre.
MinEP: az első hónapban 0, utána 4000 EP lesz, ez nagyjából 10 óra raididőnek felel meg 10 bosskillel.
BaseGP: 100

Oké, szóval ez a loot rendszer, amit használni fogunk, és most hogyan tovább?

Nos, 2 addon szükséges, hogy a rendszer olajozottan működjön.

Az első az EPGP (dkp reloaded). Ez lehetővé teszi az officereknek, hogy jóváírhassanak és egy átlátható formában jeleníti meg az EP, GP és PR pontokat. Tehát nem csak az officereknek, hanem mindenkinek fontos, aki szeretné látni, hogy áll a prioja éppen.

A másik addon, ami MIDEN raidre járó guildtagnak kötelező az EPGP Lootmaster. Ez megváltoztatja a loot ablakot az összes raidtagnak. Minden loot felugrik, akárcsak a group loot esetén, 3 gomb lehetőséggel: Need / Main spec, Greed / Off spec, Pass. A master looter egy egységes felületen látja ki nyomott needet, prio szerint az első kapja meg. Ha nincs main, akkor ugyan így megy az offba is. Végül, ha senkinek sem kell, akkor disenchant és GB. Ezzel lényegesen leegyszerűsítve a loot kiosztásának folyamatát.

Ellenőrizzük le, hogy be legyen kapcsolva fent említett 2 addon:

Az EPGP ablak így fest in-game. Itt látod mindenki EP, GP és az ezekből számolt PR-t (prioritást).
Ha raidbe vagy, akkor szűri raidtagokra és csak azokat látod.

Raidek alatt, a loot ilyen formában fog megjelenni mindenkinél:

Itt nyilatkozhatsz, hogy igényt tartasz-e az adott itemre: mainspec vagy offspec esetleg passzolod. Látható az item szintje, GP értéke. Amennyiben nem tudod használni az adott itemet, akkor neked fel sem dobja azt (pl. sámánoknak a plate cuccokat).

Raidet is szoktam vezetni, hogyan tudom az egész EPGP rendszert és a lootokat kezelni?

Kicsit sok lenne már az ide, ezért külön oldalra tettem. Erre lehet elolvasni:
EPGP a Raidvezetők szemével

Kapcsolódó linkek egy helyen összesítve:

EPGP (dpk reloaded) addon letöltése
EPGP Lootmaster addon letöltése (KÖTELEZŐ addon)
EPGP hivatalos oldala
EPGP dokumentáció