Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EPGP a Raidvezetők szemével

2012.03.10

EPGP a Raidvezetők szemével

Első és legfontosabb, hogy megfelelően be legyen állítva az EPGP és az EPGPLootmaster addon. Az első két pontban leírom a beállításokat, utánna kitérek az EP jóváírás / levonás, tömeges EP jóváírás, lootkezelés folyamataira is.

1. EPGP addon beállítása

List errors: Kiirja, hogy melyik officer note tartalmaz hibát, amit az epgp nem tud értelmezni. Pl: elírt alt név, vagy más adat ami nem értelmezhető az addon számára.

Reset EPGP: Csak óvatosan! Ez reseteli az összes EP és GP számokat a noteokban, visszafordíthatatlan. Csak a pontokat nulláza, a hibás officer noteokat nem törli.

Boss: Itt azt állítjuk be, hogy automatikusan figyelje a bosskilleket és ha megfeküdt egy boss, akkor fel ad egy ablakot, ahol be tudjuk pötyögni az érte járó EP értéket, amit jóváír a raidtagoknak. Deadly Boss Mod szükséges hozzá.

Wipe awards: Ugyan olyan mint az előbbi, csak wipe esetén kínál fel EP jóváirási lehetőséget. Ezt most nem kérjük.

Loot: Itt azt kapcsoljuk, hogy ha kiosztottunk egy lootot, akkor automatikusan feladja-e a GP jóváíró ablakot. Ezt kérjük, de csak Epic és a felett.

Whisper: Ez a rész nem teljesen érthető számomra, de valami automatikus standby rendszer whisperben történő kezelése. Ezt most nem kérjük.

Annonce: A többiek is követni tudják, hogy mit miért írtunk jóvá, legyen engedélyezve az Announce. A médium a Guild chat legyen. Így ha EP-t, GP-t módosítunk, akkor azt jelzi a guild chatre.

Tooltip: Engedélyezzünk, hogy az itemek tooltipjébe is kiírja az item GP értéket. A trashhold legyen Epic.

2. EPGPLootmaster addon beállítása

General config: Minden alkalommal, amikor Master Looter leszel az addon megkérdezi, hogy szeretnéd-e a lootot az EPGPLootmasterrel kiosztani. Alatta, hogy mennyi időt adunk a raidtagoknak, hogy reagáljanak (need, greed, pass) egy-egy lootra.

A 4 pipadobozka:
1. Lehetőség van whisperekben fogadni a "gombnyomásokat", pl ha valaki a raidben nem rendelkezne addonnal (de ugye ilyen nem lesz). És ez esetben csak 1 whispert fogadjon el egy embertől egy itemre.
2. A raidtagok rövid szöveget írhatnak a masterlooternek az adott itemhez (pl. csak mutogató gearbe)
3. A Chatre írt bejelentések és whisperek szűrése.
4. Hangjelzés a loot ablak megjelenésekor.

Selection buttons: Itt adhatod meg, hogy mennyi opció legyen a lootra. Nekünk elég 2 is: Need / Mainspec, Greed / Offspec. A Pass az automatikusan be van állítva.

Auto hiding: Elrejti a monitoring ablakot (ahol az eredményeket látjuk), amikor lootra dobhatunk, combat-ba kerülünk. Illetve a loot ablakot, ha combat-ba kerülünk. Az első kettő kérjük.

Auto announcement: A raidben jelzi, hogy mik a lootok. Epic minőség és fölött kérjük.

Auto looting: Az összes BoE és BoU cuccokat begyüjti, Uncommon minőség és a fölött. Válasszus ki a saját nevünket, hogy nekünk adja. :)

Voting System: Szavazási lehetőség, nem kérjük.

Binding System: GP licitálási lehetőség, nem kérjük.

Monitoring: Itt lehet beállítani, hogy a masterlooteren kívül ki láthassa a monitoring ablakot (a raidtagok "gombnyomásait": mainspec/offspec/pass). A képen látható beállítás szerint minden promotált raidtag láthatja azt, de csak miután ő is nyomott egy lehetőséget.

3. Az EPGP vezetése és a EPGPLootmaster kezelése

Az EP és a GP vezetését, valamint a lootok megfelelő kiosztását egy példán keresztül írom le.

Vasárnap este 6 óra van, 6-ra ki volt írva egy ICC10. 8an feljelentkeztek, 10 online tag van a guildbe. A raidvezető összeinveli az in-game calendarban feljelentkezett 8 embert (van mass invite, ha van Group Calendar 5 addonod). Van 8 raidtag, ők akik feljelentkeztek és invelhetőek is voltak, tehát jár nekik a "feljelentkezett, időben invelhető" bonusz EP, ezt írjuk nekik jóvá.

Nyissuk meg az EPGP ablakot (/epgp), vagy bindeljük be egy gombra (pl: J).

Ha raidbe vagyunk, akkor csak a raidtagok vannak a listában és az ő pontjukat módosítjuk a Mass EP Award lehetőséggel. Válasszuk ki a Mass EP Awardot.

Jobb oldalt megjeleni egy kisebb ablak, ahol kiválaszthatjuk az EP kiosztás indokát és értékét. Legyen az indok Other és nevezzük meg, hogy: "GC, pontos, felkészült". Írjuk be, hogy 400 EP jár érte, majd nyomjuk meg az Award EP gombot.

Inveljük össze a többi embert is, hogy full legyen a raid. Menjünk be az instába. Kezdés előtt kapcsoljuk be a Recurring (azaz ismétlődő) EP kiosztást. Az EPGP ablakon ismét nyomjunk a Mass EP Award gombra.

Az indoknál válasszuk ki az instát (ha nincs benne akkor Other és beírjuk kézzel), majd írjuk, be hogy 50 EP és tekerjünk "15 m"-re a gomb alatti listában. Ha így teszünk, akkor 50 EP-t ír jóvá minden raidtagnak, 15 percenként (ez ugye 200 EP / óra). Ha jól beállítottuk, akkor a Recurring pipa bepipálásával hagyjuk jóvá és be is zárhatjuk a kis ablakot.
Az Award EP gombot ilyenkor NEM kell megnyomni.

Tegyük át master looterre a raidet, legyünk most mi a loot masterek. Az EPGPLootmaster meg fogja kérdezi, hogy szeretnénk-e a lootot a segítségével kiosztani.

Válasszuk ki, hogy igen szeretnénk. A Raid elkezdődik, meghal az első boss. Lootoljunk bele, a szokásos loot ablak jelenik meg, 2 itemmel. Válasszuk ki az egyik lootot bal klikkel. Itt jön az EPGPLootmaster:

Feldob egy ablakot minden raidtagnak, aki tudja használni az itemet (és ugye rendelkezik EPGPLootmaster addonal). Mindenki eldönti, hogy Mainspec-et vagy Offspec-et dob rá, esetleg passol.

A master looter és a promotált raidtagoknak megjelenik a monitor ablak, ahol látják, hogy ki mit nyomott, mennyi EP, GP, RP pontja van stb.

A lista alapból úgy van rendezve, hogy felülről lefele indulva jogosultak elösször a lootra. Ugye előre véve a Mainspec-et RP szerint csökkenő sorrendben. Utánna jönnek az Offspec-cek RP szerint csökkenő sorrendben, végül a Passolók (auto-passolok). Az Auto-Pass akkor van, ha nem tudja használni az itemet, vagy Unique és megvan neki stb. Jól látszik az ablakban az is, hogy mi a guildbeli rangja, milyen cucc van equipelve nála, mennyi az itemlevelje. Van egy roll oszlop is, ez akkor érdekes, ha 2 azonos RP (prioritás van a lista tetején), akkor a nagyobb roll érték dönt.

Megvan kié a loot (ez többnyire a lista legtetején lévő raidtag), adjuk oda neki. Kattintsunk jobb gombbal a nevére.

Válasszuk ki a Whisper alatt található, "Give loot and award x GP" lehetőséget. A loot egyből hozzá kerül és a GP értéket jóváírja neki. Figyeljünk arra, hogy ne mozogjunk el a bosstól, mert akkor nem tudjuk ugye kiosztani neki.

Ezek után az EPGP addon észreveszi, hogy valaki lootot vitt és felkínálja hogy jóváírja neki a GP értéket.

Mivel most az EPGPLootmaster kezeli a lootot, a GP értékét berögzítette már a raidtag számlájára, ezért fontos, hogy ezt az ablakot mégsézzük le.
A [Cancel] lehetőséget válasszuk, elkerülve ezzel, hogy 2x kerüljön a GP jóváírásra.

A másik lootot válasszuk ki a bossból. Tegyük fel, hogy nincs mainspec roll és egy offspeces dobás 1 van, többiek passoltak. Az egyetlen offspec lesz a lista tetején, jobb klikk a nevére és válasszük ki a "Give loot and award x GP for Offspec" lehetőséget. Az utánna felugró Credit GP ablakot itt is mégsézzük ki.

Közben tőlünk függetlenül, az EPGP addon 15 percenként automatikusan jóváírja az 50 EP pontot.

Mondjuk a következő bosson az egyik raidtag szándékos wipe-ot okoz, ez esetben ajándékozzuk meg őt EP levonással.

Nyissuk meg az EPGP ablakot, kattintsunk a raidtagra. EP Reason legyen Other, írjunk be egy indokot, hogy miért kapja és a levonást, pl: -400 EP. Majd nyomjuk meg az Award EP gombot. Tömeges EP levonásra is van lehetőség a Mass EP Award lehetőségnél, ha minusz EP értéket adunk meg.

Indokolt esetben egyéni jutalmat is ki lehet osztani, ha pozitív EP számot adunk meg.

Ha valami oknál fogva egy loot GP értékét nem irná jóvá automatikusan, akkor ugyan itt az ablak felső részén meg tudjuk tenni kézzel is.

4. További EPGP lehetőségek

Az EPGP ablak alján látszik az aktuálisan érvényben lévő Decay, BaseGP, MinEP és Exras értékek.

Van még 2 gomb amiről nem beszéltem, ez a Decay és Log.

Decay: Ez idézi elő az EP és GP értékek csökkenését a beállított százalék függvényében. A Decay-t érdemes csak egy emberre bízni, hogy ne álljon elő az, hogy 2x-3x kerül alkalmazásra véletlenül. Szóval ezt hagyjátok meg nekem. :)

Log: Itt látjuk, hogy mi magunk mit csináltunk: EP, GP modosítások és egyéb EPGP tevékenységek. Lehetőség van Exportálni és Importálni az EPGP pontokat. Érdemes szerintem néha elmenteni, hogy ha valaki valamit nagyon eltolna, akkor legyen róla mentés.

Igazából ennyi lenne, röviden tömören, a gyakorlat majd betömi a kezdeti szürke foltokat. Ha kérdésed van ezekkel kapcsolatban, akkor állok rendelkezésre. - Wolf